Bilişim Hukuku

Bilişim kavramı bilgisayarın salt anlamından farklı olarak bilgilerin otomatik olarak işlendiği tüm sistemlerle ilgilidir. Yani bilişim kavramı, bilgisayar ve bilgisayar sistemlerini içine alan daha geniş bir kümedir. Bilişim hukuku, bilişim sistemleri vasıtası ile işlenen bilgiye dayalı olarak meydana gelen ihtilafların çözümünü esas alan bir disiplindir. Temelde bilişim suçları olarak anılabilecek bilişim sistemlerinin araç ve amaç olarak kullanıldığı suçlar başta olmak üzere, bilişim sistemleri ile hukukun iç içe geçtiği tüm alanlara ilişkindir. Bu yönüyle aslında kamu hukuku ağırlıklı bir alan olduğu düşünülse de özel hukuk bakımından da bir çok yönünün olduğunu söylemek mümkündür. Bilişim hukukunda, bilişim suçları olarak anılan hatta günümüzde siber suçlar olarak da kamu otoriteleri tarafından kabul edilen bir sınıflandırma yapılmaktadır. Kimi zaman bir bilişim suçunda suçun amacının direkt olarak bir bilişim sistemine yönelik olduğu görülürken, kimi zaman da bilişim sistemleri ve bu sistemlerin sağladığı kolaylıklardan faydalanılarak bilişim sistemleri araç olarak kullanılmaktadır. Bu yönüyle bilişim suçlarını içine alan bilişim hukuku, teknik bilginin de gerekli olduğu özellikli bir hukuk alanıdır.

Diğer yönüyle bilişim hukuku, internete erişimin temel bir insan hakkı olarak nitelendirildiği günümüz dünyasında aynı zamanda insan hakları hukukunu da içinde barındırır. Teknolojik gelişmeler bakımından internet üzerinde meydana gelen kişilik hakları ihlalleri ve bu ihlallerin etkilerinin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması da bilişim hukukunun disiplinler arası özelliğini gündeme getirir.

Kısaca bilişim hukuku, bilişim sistemleri vasıtası ile işlenen bilgiye ilişkin meydana gelebilecek her türlü ihtilafın hukuki bakımdan çözülmesini hedef alan bir alandır. Bilişim sistemleri direkt olarak bu alanın konusu olduğundan özellikli bir alan olup, teknik bir takım altyapı bilgisi gerektirmektedir. Bilişim hukuku disiplini, Kişisel Verilerin Korunması Hukuku ile çoğu zaman birlikte anılmaktadır. Büromuz, teknoloji okur yazarlığı dışında bir takım teknik yetkinliklere sahip olması dolayısıyla müvekkillerine bilişim hukuku bakımından örneği bulunmayacak hizmetler sunmaktadır.

uets-kep
Devamını Okuyun

UETS ve KEP Nedir? Farkları Nelerdir?

UETS ve KEP sistemleri aynı değildir, farkları bulunan ileti ve tebligat sistemleridir. UETS, tebligat almak için oluşturulmuş bir sistemken, KEP kesin delil mahiyetinde ileti göndermek amac..

Devamını Okuyun

Hukuki Yönleriyle Siber Zorbalık

Toplumların dijital dönüşümünden evvel okul seviyesinde başlayan zorbalık, günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte artık yerini daha çok dijital ortamlara bıraktı. Hatta zorbalık kavramı, ö..

Devamını Okuyun

Sosyal Medyada Hakaret Suçu ve Cezası

Sosyal medya, artık önemi veya geldiği yer bakımından tartışmaya yer bırakmayan kuşkusuz her sektör ve dünyanın her yerinden her insan için önemli bir platform. Yine sosyal medyanın internet..