Fikri Mülkiyet Hukuku

Fikri Mülkiyet Hukuku, fikri emekten yararlanma onu kullanma, yaratıcı çabaları düzenleme ve korumayı konu eden hukuk dalıdır. Fikri Mülkiyet terimi yıllardır patentler, tasarım ve marka hakları ile bir ev sahibi konumuyla telif ve bağlantılı hakları kapsayan genel hukuk alanının betimlemek için kullanılmıştır. Fikri ürünler, soyuttur ve nesnel değildir. Aynı zamanda fikri haklar üzerinde somutlaştığı eşyadan farklıdır. Fikri mülkiyet hukukunun konusunu fikri haklar oluşturmaktadır. Ticaret ve hizmet markaları, patent ve faydalı modeller, endüstriyel tasarımlar, coğrafi işaretler ve geleneksel bilgi gibi haklar tescile bağlı koruma sağlayan haklar arasında yer almaktadır.

Telif hakkı, dar anlamıyla eser sahibinin eserinden mali olarak yararlanma hakkını karşılar biçimde de kullanılabilmektedir. Gerçekten de eser sahibi eserden mali ve manevi hakları yoluyla yararlanmaktadır. Yazarın kitabının satış gelirinden bir defaya mahsus toplam bedel olarak veya satışlardan belli bir yüzde dahilinde pay olarak maddi yarar sağlaması böyledir.

Marka, patent ve telif hakları özellikle günümüz dünyasında oldukça önem arz etmektedir. Bu bağlamda yaşanan uyuşmazlıkların çözümü kişilerin hak kaybına uğramaması ve fikri haklarının korunması için elzemdir. Bu konuda hem tescil ile koruma sağlayan hakların tescilini sağlayacak kurum nezdinde hem de hakların korunması ve zarar tazminleri için mahkeme nezdinde profesyonel hizmet alınması gerekmektedir.

Büromuz özellikle marka ve patent davalarında; TPE nezdinde marka patent  sürecinin takibi, markaya tecavüz fiillerinin önlenmesi ve maddi manevi tazminat davaları, marka suçlarının takibi , marka tescil sürecinde açılacak davalar vb. konularda verdiği profesyonel hizmetlerin yanı sıra dijital dünyada telif haklarıyla ilgili yaşanılacak bütün uyuşmazlıkların çözümü için de hizmet vermektedir.