Sıkça Sorulan Sorular

Avukatlık ve hukuk hizmetleriyle ilişkili sıkça sorulan soruları cevaplandırdık.

Hukuki anlamda bir danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız verilecek bu hizmet Avukatlık Yasası gereği ücrete tabidir.

Açabilirsiniz. Türk Hukukunda bazı zorunlu haller dışında kişilerin avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak hukuk sistemimiz salt esastan meydana gelmemekte ve hukuk usulu, esastan önde tutulmaktadır. Bu yönüyle dava takibi esnasında usulen yapılacak bir hata, dönüşü olmayan başka problemler yaratabilir.

Adınıza dava açabilmek veya mevcut davanızı takip edebilmek ya da diğer hukuki işlerinizi takip edebilmek adına vekaletname ile avukatınızı yetkilendirmelisiniz. Vereceğiniz bu vekaletname, Türkiye'de iseniz noterlikler vasıtasıyla; Türkiye dışında iseniz konsolosluklar vasıtasıyla çıkartılabilmektedir.

Avukatlık hizmeti sırasında veya sonrasında müvekkillerin verdiği tüm bilgi ve belgeler 1136 sayılı Avukatlık Yasası uyarınca sır saklama yükümlülüğü altındadır. Bu yüzden paylaştığınız hiç bir bilgi ve belge iş sırasında veya sonrasında ifşa edilmeyecek, gizlilikle korunacak ve üçüncü kişilerle kesinlikle paylaşılmayacaktır. Bilgileriniz avukat-müvekkil sır saklama yükümlülüğü gereği güvendedir.

Avukatlık ücreti, işin mahiyetine göre avukat tarafından serbestçe belirlenir. Bu noktada avukatların bağlı bulunduğu barolar, dava türlerine göre tavsiye edilen ücreti rehber niteliğinde avukatlara her sene bildirir. Bununla birlikte resmî gazetede her sene için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yayımlanarak yürürlüğe girer. Avukatların asgari ücret tarifesinin altında iş almaları yasaktır.

Dava masrafı olarak adlandırılan meblağ, dava açılışında mahkeme tarafından tahsil edilen harç ve masraflardan oluşur. Bu harç ve masraflar her mahkemeye ve dava türüne göre değişiklik gösterebilir. Ceza davalarında ise herhangi bir ön masraf bulunmamaktadır. Masraflar kural olarak iş sahibi tarafından dava açılmadan önce karşılanmalıdır.