Kargoyu teslim almayan müşterilere karşı icra takibi yapılacağı tehdidini sıklıkla duyar olduk. Genelde internet üzerinden yapılan alışverişlerde, ürünü teslim almayan müşteriye karşı kargonuzu teslim almazsanız kargo ücretini ödemek zorundasınız veya icra takibi yapacağız şeklinde karşılıklar verilebiliyor. Peki kargonuzu teslim almadığınız için sizden herhangi bir ücret talep edilebilir mi?

İnternet üzerinden yapılan tüm alışverişlerde mesafeli sözleşmeler gündeme gelmektedir. Mesafeli sözleşmelerde tüketicinin satın aldığı ürünü (bazı istisnalar dışında), herhangi bir gerekçe göstermeden koşulsuz şartsız olarak 14 günlük cayma süresi içerisinde iade hakkı bulunmaktadır (Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m.48/4 ). Konuya ilişkin Instagram Alışverişlerinde İade (Cayma) Hakkı başlığını inceleyebilirsiniz.

Öncelikle gerçek bir alışveriş söz konusu ise, yani gerçekten bir internet satıcısından sipariş verdiğiniz kapıda ödemeli bir ürünü teslim almamış iseniz burada hukuken herhangi bir yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Yani internet üzerinden sipariş verdiğiniz kapıda ödemeli bir ürünü teslim almanız zorunlu değildir. Müşteri (tüketici), ürünü teslim aldıktan sonra cayma hakkını kullanarak iade hakkını kullanabilecektir. Fakat ürün kargodan teslim alınmadıysa, müşteriye kargo ücretini ödettirme korkusu ve tehdidiyle ürün teslime zorlanamaz.

Ayrıca müşteriye ürünü teslim almadığı için kargo ücretine yönelik icra takibi yapılacağı şeklinde tehditler de satıcılar tarafından ileri sürülebilmektedir. Fakat bu talep hukuki olmadığı gibi, kargo ücretinin icra takibi kanalıyla istenmesi halinde itiraz yoluna başvurmak ve ilgili icra takibini durdurmak gereklidir. Bu nedenle her ne kadar kargo ücretine yönelik icra takibi yapılacağı tehdidi ileri sürülüyorsa da burada olası bir icra takibi halinde süresi içerisinde işlem tesis etmek ve borca itiraz etmek gereklidir. Satıcının böyle bir talepte bulunması halinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Ayrıca kapıda ödemeli ürünü teslim almadığınız için kargo ücreti ödemeyi bırakın, teslim aldıktan sonra dahi iade kargo ücretini satıcının karşılaması gerekmektedir (Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği m.13/3). Dolayısıyla tarafınızdan kargo ücreti adı altında herhangi bir ücret talep edilmesi (teslim alınmayan kargodan dolayı) hukuka uygun değildir. Ayrıca ürünü teslim almaya zorlamak adına kargo ücretini tüketiciye ödetmeye çalıştırmak hukuki değildir. Tüketiciler kapıda ödemeli olarak ödemek üzere sipariş verdikleri ürünleri teslim almak zorunda değildir. Bu konuda bir zorlama yapılamayacak, müşteri dilerse siparişi satın almaktan vazgeçebilecektir. Sonuç olarak, tüketici ürünü teslim almadığında kargo ücretini ödemek zorunda değildir. Ürünü iade etmek istediğinde iade kargo ücretini ödemekle yükümlü değildir. 

Diğer yandan gerçek satıcıların dışında, kargo ücreti adı altında dolandırıcılar tarafından cüzi ücretler  talep edilerek insanlar dolandırılmaktadır. Kargo ücreti adı altında ücret talep edilmesi durumunda, talep eden kişi gerçek bir satıcı değilse dolandırıcılık suçu gündeme gelebilecek ve cezalandırma söz konusu olabilecektir.

© İnternet sitesindeki tüm içerikler Üçüncü&Yiğit Avukatlık Bürosu'na aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz.

Ankara doğumlu olan Burak ÜÇÜNCÜ, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup, Ankara Barosuna kayıtlı olarak avukatlık mesleğini sürdürmektedir. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilişim Hukuku Yüksek Lisans mezunudur. Biyografinin Devamı →