Şua İzni Alacağı

Şua izni, radyoloji çalışanlarına verilen ek izin hakkıdır. Şua izni, kesintisi olarak kullandırılmalıdır. Şua izninin kullandırılmadığı takdirde işçiler şua izni alacağını talep edebilecektir. Şua izni sağlık çalışanlarını ilgilendiren bir hak olduğundan, dilerseniz Sağlık Çalışanının Hak Arama Rehberi başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

İçindekiler

Şua İzni Nedir ?

Şua izni, hastaların genel anlamda yatarak tedavi edildiği bir sağlık kuruluşunun radyolojik ışınlara bağlı birimlerinde, bu ışınlara maruz kalarak çalışan personeline, yıllık ücretli izni dışında dört hafta daha ek çalışma izni verilmesine denilmektedir. Başka bir deyişle, sağlık izni olarak tanımlanacak şua izni; sağlık kuruluşlarının radyolojik ışınlara maruz kalınan veya maruz kalma riski yüksek olan bölümlerinde çalışan sağlık personeline, sağlık hakkını dikkate alarak yıllık izin hakkına ek olarak dört hafta tatil hakkı veren izindir. Bu iznin kullandırılmaması veya bir şekilde kullanılmaması durumunda çalışan sağlık personeline ödenecek ücrete ise şua izin alacağı denilmektedir ( TBB Dergisi, İş Hukukunda Şua İzin Alacağı Üzerine Yargıtay Kararları Işığında Genel Bir Değerlendirme, Olgaç, 338 ).

Şua İzni Alacağının Şartları

  1. İşçi hastanelerde radyoloji çalışanı olmalıdır. Yani şua izni her sağlık çalışanın verilen bir hak değildir.
  2. Çalışma süresi en az 1 yıl olmalıdır. Bu izin hakkı bir yılda dört hafta olarak belirlendiği için bu husus önemlidir.
  3. Şua izni kısım kısım değil devamlı kullanım olmalıdır. Şua izninin parça parça kullandırılması hukuka aykırıdır. Konuya ilişkin Yargıtay 9. Hukuk Dairesi E. 2017/10959 K. 2019/13946 6.2019 Tarihli kararında “Açıklanan nedenler ile davacının klasik röntgen bölümünde çalışırken radyasyona maruz kaldığı ve şua iznine hak kazandığı tartışmasız olduğundan, davacının klasik röntgen bölümünde çalışırken hak kazandığı şua izni hakkı hesaplanarak, yıllık izin haricinde kesinti yıllık izin haricinde kesintisiz yıllık 4 hafta şeklinde kullandırılmamış ise kısmi kullanımlar toplam hakkından düşülmeksizin hesaplanarak hüküm altına alınmalıdır.” ibarelerine yer verilerek kısmi kullanımlarında tam olarak ödenmesi gerektiği değerlendirmelerine yer vermiştir.

Şua İzni Alacağında Zamanaşımı

Şua izin alacağında zamanaşımı 5 yıldır. Fazla çalışma benzeri çalışma karşılığı olduğundan zamanaşımı da fesihten itibaren değil, şua iznine hak kazanma tarihinden itibaren dikkate alınmalıdır.

Şua izni alacağı, diğer işçilik alacaklarıyla birlikte dava konusu edilebileceği gibi tek başına da dava konusu edilebilir.

© İnternet sitesindeki tüm içerikler Üçüncü&Yiğit Avukatlık Bürosu'na aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz.

Avukat, Attorney At Law, LL.M. / Hacettepe Üniversitesi Bilişim Hukuku Yüksek Lisans / Spor Yönetimi / Spor Hukuku Çalışmaları Derneği Kurucu Başkan / HukukiHaber.net ve Ankara Şehir Gazetesi Yazarı / Üçüncü & Yiğit Avukatlık Bürosu Kurucu Ortağı